Gambar 1: Cara memasang mata gergaji |
2. Pegang logam yang hendak dipotong dengan cara yang betul.
- Alaskan pengapit ragum dengan kepingan logam yang lembut dan nipis ataupun dengan kayu apabila hendak memotong logam yang nipis.
Gambar 2: Alas pengapit ragum |
3. Cara memegang logam yang hendak dipotong:
Gambar 3: Cara memegang logam |
Gambar 4: Cara memegang logam |
Gambar 5: Cara memegang logam |
Gambar 6: Cara memegang logam |
3. Mula-mula potong dengan perlahan.
- gunakan ibu jari sebagai panduan dan memulakan
memotong.
- apabila sudah kelihatan tanda, lakukan sorongan yang lebih panjang dan tetap.
- kelajuan pemotongan untuk gergaji biasa ialah lebih kurang 40
sorongan seminit.
Gambar 7: Cara memotong dengan gergaji |
4. Apabila pemotongan hampir selesai, sokong hujung yang tergantung dengan sebelah tangan.
5. Semasa memotong, tekan dan tolak pada bingkai. Apabila berundur , angkat gergaji sedikit tetapi jangan ditarik kerana ini akan menumpulkan mata gergaji.
No comments:
Post a Comment