Thursday, 12 April 2012

Penggunaan Gergaji Besi

1. Pasangkan mata gergaji dengan betul. Arah gigi mestilah menuju ke arah pemotongan.

Gambar 1: Cara memasang mata gergaji
2. Pegang logam yang hendak dipotong dengan cara yang betul.
    - Alaskan pengapit ragum dengan kepingan logam yang lembut dan nipis ataupun dengan kayu apabila hendak memotong logam yang nipis.

Gambar 2: Alas pengapit ragum 


3. Cara memegang logam yang hendak dipotong:

Gambar 3: Cara memegang logam

Gambar 4: Cara memegang logam

Gambar 5: Cara memegang logam

Gambar 6: Cara memegang logam

3. Mula-mula potong dengan perlahan.
    - gunakan ibu jari sebagai panduan dan memulakan  memotong.
    - apabila sudah kelihatan tanda, lakukan sorongan yang lebih panjang dan tetap.
    - kelajuan pemotongan untuk gergaji biasa ialah lebih kurang 40 sorongan seminit.

Gambar 7: Cara memotong dengan gergaji
4. Apabila pemotongan hampir selesai, sokong hujung yang tergantung dengan sebelah tangan.

5. Semasa memotong, tekan dan tolak pada bingkai. Apabila berundur , angkat gergaji sedikit tetapi jangan ditarik kerana ini akan menumpulkan mata gergaji.


No comments:

Post a Comment